početna pregled podataka pregled podataka jednog fonda
Pregled podataka
Pregled podataka jednog fonda.oznaka fonda: 439

naziv fonda: POSLANSTVO KRALJEVINE JUGOSLAVIJE U KANADI - OTAVA

stvaraoci arhivske građe: Poslanstvo Kraljevine Jugoslavije u Kanadi - Otava 1941-1945 (1942-1944)

granične godine fonda: 1942-1944.

granične godine građe: 1941-1945.

period građe fonda: Kraljevina Jugoslavija

količina arhivske građe: 5 fascikli i 7 knjiga

dužina fonda: 0.8

stanje građe: dobro

sređen:      stepen sređenosti građe: arhivistički sređena

obrađivač: Nikolina Miljević

informativno sredstvo: inventar

knjige evidencije:      personalije:      indeksi:     

mikrofilmovan:      digitalizovan:

istorijat tvorca fonda:

Prvi konzulat koji je otvoren u Kanadi bio je Karijerni konzulat Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u Montrealu, ustanovljen 30. maja 1922. Ukinut je 29. marta 1932, i ponovo otvoren 15. aprila 1935, a 31. decembra iste godine ovo konzularno predstavništvo podignuto je na rang Generalnog konzulata Kraljevine Jugoslavije. Generalni konzulat je funkcionisao do marta 1945.
U Vankuveru je otvoren Počasni konzulat 31. decembra 1925, koji je već 24. oktobra 1926. zatvoren.
Poslanstvo Kraljevine Jugoslavije u Otavi ustanovljeno je kraljevim ukazom od 30. maja 1941, a otpočelo je sa radom u maju 1942. Za poslanika u Otavi kralj Petar II je postavio Izidora Cankara, dotadašnjeg poslanika u Argentini. Da se što pre otvori Poslanstvo u Kanadi predlagao je kraljevskoj vladi i poslanik u Vašingtonu Konstantin Fotić. Tada je bila potrebna pomoć saveznika i trebalo je podržati prestiž otvaranjem toga Poslanstva. Kanada je bila udaljenija, samim tim i mirnija zemlja za obučavanje pilota i prikupljanje dobrovoljaca za rat u Evropi. Jedan od poslova Poslanstva u Otavi, pored prikupljanja dobrovoljaca i obučavanja pilota, bila je i propagandna delatnost. Vlada Božidara Purića je 3. marta 1944. izdala ukaz kojim je I. Cankar razrešen dužnosti poslanika. Radoje Nikolić, do tada savetnik u Poslanstvu, postavljen je na dužnost otpravnika poslova. Na toj funkciji je bio do 21. oktobra 1944. kada je predao dužnost sekretaru u Otavi Petru Cabriću, koji je i dalje ostao šef Generalnog konzulata u Montrealu.
Građa Poslanstva Kraljevine Jugoslavije u Otavi značajna je za proučavanje Vojne misije i jugoslovenskog vazduhoplovstva, jer su se jugoslovenski avijatičari obučavali u Kanadi za vreme Drugog svetskog rata, kao i za prikupljanje dobrovoljaca u jugoslovensku kraljevsku vojsku.


skraćenice:


istorijska beleška: Otvorite istorijsku belešku u pdf formatu


vrati se nazad