početna pregled podataka pregled podataka jednog fonda
Pregled podataka
Pregled podataka jednog fonda.oznaka fonda: 410

naziv fonda: GENERALNI KONZULAT KRALJEVINE JUGOSLAVIJE U ŽENEVI

stvaraoci arhivske građe: Počasni generalni konzulat Kraljevine Jugoslavije u Ženevi

granične godine fonda: 1918-1945.

granične godine građe: 1918-1945.

period građe fonda: kraljevina

količina arhivske građe: 1,92 m arhivske građe (16 kutija) i 1,12 m knjiga evidencije (55).

dužina fonda: 3.05

stanje građe: dobro

sređen:      stepen sređenosti građe: arhivistički obrađen

obrađivač: Svetlana Marković, Lidija Opojevlić

informativno sredstvo: inventar

knjige evidencije:      personalije:      indeksi:     

mikrofilmovan:      digitalizovan:

istorijat tvorca fonda:

Počasni generalni konzulat KJ u Ženevi nije otvoren nekim posebnim aktom, već preimenovanjem Generalnog konzulata Kraljevine u Ženevi, otvorenog 1909. godine, shodno odluci Ministarskog saveta Kraljevine SHS od 22.12.1918. godine. Na čelu ovog Konzulata bio je od samog početka Nikola Petrović, koji je 1917. naimenovan za počasnog generalnog konzula Kraljevine Srbije, pa sve do 1945. godine kada je predao dužnost Miloradu Petroviću. Nikola Petrović je 1933. godine postavljen za generalnog konzula KJ u Liježu, ali odmah nakon toga penzionisan.
Delovanje ovog Konzulata, kao i ostalih diplomatsko-konzularnih predstavništava bilo je regulisano pozitivnim propisima MIP-a KJ. Pored redovnih administrativnih poslova ovaj konzulat je obavljao političku i trgovinsku obaveštajnu službu. Usled nedostatka poverljive građe, na osnovu raspoložive građe imamo svedočanstvo o delatnosti ovog konzulata na razvijanju trgovinskih veza između KJ i Švajcarske, a zatim i o razvijanju kulturnih veza, školovanju jugoslovenskih đaka i studenata u Ženevi, problemima Jugoslovena u Švajcarskoj, raznim organizacijama i društvima u Švajcarskoj, pre svega Crvenog krsta i sl. Posebnu celinu čine Repatriranja Jugoslovena iz SSSR-a koja su jedno vreme obavljana preko ovog Konzulata.
Počasni generalni konzulat KJ u Ženevi je bio pod jurisdikcijom Poslanstva KJ u Bernu, a u periodu dok je bilo zatvoreno, Konzulat je bio pod jurisdikcijom Poslanstva KJ u Parizu.
U teritorijalnu nadležnost ovog Konzulata ulazili su kantoni Ženeva, Vaud, Friburg i Vales, a od 1927. i Nojšatel i Tesin. U konzularnu nadležnost od 1933-1939. pripadao je i kanton Bern.


skraćenice:


istorijska beleška: Otvorite istorijsku belešku u pdf formatu


vrati se nazad